Omul, o pendulare intre a avea si a fi

“Ce folos ii aduce averea celui fara minte? Caci nu poate cumpara cu ea intelepciune.” – Septuaginta

Pe Alina am cunoscut-o acum multi ani cand inca era casatorita cu marea ei iubire! Avocata de succes, Alina s-a trezit cu viata data de pamant, atunci cand Dan a hotarat sa plece in Statele Unite, ea nedorind sa il urmeze. Dupa divort, Alina a continuat sa fie aceeasi avocata extraordinara, dar ca om, mi-am dat seama ca s-a schimbat, sau, poate ca eu mi-am schimbat perspectiva asupra vietii si, de aceea acum mi se pare atat de schimbata. Ne-am intalnit recent, din intamplare…S-a uitat la mine si fara nicio alta introducere m-a intrebat:

-Tot asa de visatoare ai ramas? Tot mai crezi in dragoste si in Feti-Frumosi calare pe cai albi sau te-ai trezit la crunta realitate?

-Alina draga, nu m-am trezit, dorm in continuare si da, inca mai cred in dragoste si in Feti Frumosi…Caii nu ma intereseaza…La mine Fat-Frumos a venit pe jos…si ce bine ca a fost asa…

-Ei, lasa ca o sa te trezesti tu la un moment dat..Si eu credeaam in basme, pana cand a venit viata si mi-a tras un sut de-l voi tine minte mereu  si, de atunci, am zis gata…Sa fiu realista, sa fiu sanatoasa, sa am succes  si sa fac bani, restul..e apa de ploaie, pura telenovela. Dragostea asta, de care tot iti place tie sa te legi,  e asa o pierdere de vreme, cum nu iti imaginezi….Casatoria din dragoste e pura fantezie…Invata sa-ti vezi interesul si lasa dracu dragostea si povestile siropoase! Esti femeie in toata firea, nu mai esti o pustoaica!

-Aoleu, vai de lumea in care traim, am spus plina de furie…Cu femei ca tine se duce dracului lumea de rapa! Nici nu ma mai mira faptul ca lumea divorteaza mai repede decat se casatoreste… Halal mentalitate, dar, ma rog, daca asa intelegi tu viata, este problema ta, eu o vad din cu totul alta perspectiva….

-Ce academic suna, din cu totul alta perspectiva..Si, ma rog, cam cum suna perspectiva asta a ta?

-Alina, eu vad banii ca pe un instrument care iti permit sa evoluezi, sa iti indeplinesti niste vise, sa ai o viata decenta si sa ajuti foarte mult! Banii, draga mea, sunt o moneda cu doua fete, o fata te ridica, daca ii folosesti frumos si in scopuri nobile, iar cealalta fata te coboara, daca ii folosesti in scopuri mizerabile! Ceea ce am invatat in viata este ca poti cumpara cu bani un barbat sau o femeie, dar nu poti cumpara un adevarat sot, un adevarat tata, o adevarata sotie, o adevarata mama, nu poti cumpara o familie, poti cumpara cu bani sex, dar nu poti cumpara dragoste si pasiune profunda,  cu bani poti cumpara  trairi pasagere, dar nu poti cumpara tandrete, poti  cumpara placeri, dar nu poti cumpara linistea sufletului.  Cu bani poti cumpara simple gesturi, dar nu poti cumpara daruire.  Cu bani poti cumpara un ceas, dar nu poti cumpara timp, cu bani iti poti cumpara o casa dar nu iti poti cumpara un adevarat camin, cu bani poti cumpara un pat, dar nu poti cumpara odihna. Cu bani poti cumpara oameni, dar nu poti cumpara caractere.

Cu bani ii poti cumpara copilului tau jucarii, dar nu ii poti cumpara o copilarie, cu bani poti cumpara favoruri, dar nu poti cumpara incredere, poti cumpara un avocat sau un judecator, dar nu poti cumpara dreptate si libertate, poti cumpara un politician, dar nu poti cumpara cinste si dragoste de tara. Cu bani cumpara icoane, dar nu poti cumpara credinta. Cu bani poti cumpara aventuri pline de adrenalina, dar nu poti cumpara curaj. Cu bani poti cumpara un animal, dar nu poti cumpara iubirea neconditionata. Cu bani poti cumpara parteneri de afaceri, dar nu poti cumpara prieteni adevarati. Cu bani poti cumpara o diploma, dar nu poti cumpara cunostinte profunde.

Cu bani poti cumpara confortul unei masini de lux, dar nu poti cumpara confortul unei vieti traite frumos. Cu bani poti cumpara un calculator, poti cumpara tehnologie, dar nu poti cumpara distante, poti cumpara o carte postala, dar nu poti cumpara dorul. Cu bani poti cumpara un doctor, dar nu poti cumpara miracole, poti cumpara medicamente dar nu poti cumpara sanatatea spiritului. Cu bani poti cumpara alimente, dar nu poti cumpara o cina tihnita. Cu bani poti cumpara lux, dar nu poti cumpara maniere, poti cumpara cadouri, dar nu poti cumpara fericire, poti cumpara un dictionar, dar nu poti cumpara vorbe de suflet, poti cumpara un instrument muzical, dar nu poti cumpara talent, poti cumpara mana de lucru, dar nu poti cumpara valori. Cu bani poti cumpara o carte, dar nu poti cumpara cultura, poti cumpara un disc de vinil cu jazz, dar nu poti cumpara iubirea si aprecierea pentru arta si pentru frumos!

-Alexandra draga, esti o visatoare! Vei invata ca totul se poate cumpara, totul are un pret! O femeie desteapta cauta stabilitatea finaciara, spuse ea cu subinteles!

-Aia nu este iubire, este un pur interes! O femeie cu adevarat desteapta cauta un om bun care sa o respecte si care sa o iubeasca, un suflet drag pe care sa il respecte si pe care sa il iubeasca! Dupa sanatate, respectul si iubirea sunt cele mai de pret averi! Asa este! Sunt oameni valorosi si oameni ieftini! Fiecare are un pret si fiecare plateste un pret fie ca el este pur comercial sau metaforic sau real! Fiecare om are in viata un set de valori dupa care se ghideaza, care ii determina mentalitatea, comportamentul fata de el insusi si fata de ceilalti, un set de valori care ii da sau nu valoare ca om. Asa cunosti oamenii, intelegandu-le valorile profunde. Am invatat sa ascult oamenii foarte atent…De multe ori ii cunosti nu numai prin ceea ce spun, ci mai ales prin ceea ce nu spun, prin ceea ce fac si prin ceea ce nu fac! Cum gandesc, asa  vorbesc,, asa se comporta, asa inteleg sa isi traiasca viata, pe aceste valori sau non-valori isi cladesc relatiile…Pentru unii oameni, a avea este cu mult mai important decat a fi…Eu aleg sa am un echibru intre cele doua…..Vei invata ca, la sfarsitul vietii, ceea ce esti conteaza mult mai mult decat ceea  ce ai…Nu luam nimic material cu noi….Dar, fiecare isi invata lectiile mai devreme sau mai tarziu! Eu daca nu m-am “trezit” pana la 38 de ani, nici ca mai vreau sa ma “trezesc” de acum! Sunt impacata cu tot ceea  ce sunt, iar cand nu voi mai fi impacata, cand voi simti ca va trebui sa schimb ceva la mine, o voi face, dar o voi face pentru ca asa simt in profunzimea fiintei mele, nu pentru ca nu corespund “normelor”  sociale propuse-impuse de unii si de altii….

-Ma rog…Sa iti fie bine, Alexandra, cu modul tau de a gandi, desi ma indoiesc…

– Si tie sa iti bine cu modul tau de a intelege viata! Este adevarul tau…Fiecare are adevarul lui! Important este sa stim sa ni-l asumam total si profund….sau, ma rog, fiecare cum intelege…

Ea a plecat dand in cap dezaprobator si minunandu-se de mine, in timp ce eu am ramas si m-am minunat de ea! Ei bine, nu suntem toti  Toyota, adica nu toti suntem  la fel si ce bine ca este asa, pentru ca, privindu-i  pe unii ne dam seama cum nu vrem sa fim, in timp ce altii ne privesc pe noi, noi cei care alegem sa ne traim viata legati de verbul a fi,  si se gandesc ce bine ca nu sunt ca noi!

Intre a avea si a fi, omul isi traieste intreaga existenta penduland intre cele doua concepte. Intre aceste doua notiuni, omul se conjuga, se experimenteaza, se cunoaste si ii cunoaste pe ceilalti, are parte de lectii valoroase, de incercari, de binecuvantari, de pedepse sau de avertizari!

Tu, suflet drag, cu ce verb iti conjugi existenta?

 

Alexandra Goldstein,

Acasa, 31 Ianuarie, 2018