Divort legal, divort de suflet

“Cand oamenii divorteaza este o mare tragedie. In acelasi timp, daca raman impreuna, poate fi mai rau!” Monica Bellucci

Maria are 45 de ani, este medic stomatolog. S-a casatorit, din dragoste cu Damian, marea ei iubire din facultate! Ma uitam la ei si le admiram, din tot sufletul, relatia frumoasa pe care o aveau…Viata chiar a fost darnica cu ei si le-a oferit un ingeras blond cu ochi mari si par carliontat, Ioana, sufletul lor si al bunicilor…Maria si Damian au muncit impreuna, s-au bucurat impreuna, si-au crescut impreuna minunea de copil si totul parea sa fie bine in viata lor…Parea..pentru ca ieri, Maria m-a sunat si mi-a spus sec :

-Astazi am intentat actiunea de divort…

Nu m-a surprins pentru ca, in ultimii ani, Maria era cu totul alt om, zambetul ei cald se transformase intr-o grimasa profunda, iar ochii ei albastri erau acum mai mult tristi…Nu stiam ce sa sa spun …Nu stiam daca era momentul sa spun ceea ce credeam….

-Alex, ne cunoastem de foarte multi ani, te rog spune ceva!

-Maria, tu vrei sa iti spun ceea ce ai vrea tu sa auzi, sau vrei sa iti spun exact ceea ce cred?

Dupa cateva secunde de pauza, mi-a raspuns cu lacrimi in voce…

-Vreau sa imi spui ce crezi….

-Ok, i-am raspuns….Maria, astazi, prin inaintarea actiunii de divort, ai facut un gest simbolic..Tu esti divortata de Damian de cel putin 4 ani…Da, Maria, voi ati divortat unul de celalalt, atunci cand povestile voastre de viata nu au mai fost povesti comune, ati divortat atunci cand tatal tau a murit si ti-ai dus, singura, doliul pe picioare, pentru ca Damian era mult mai preocupat de afacerile lui decat de sufletul tau facut bucati, ati divortat atunci cand Sfanta Inviere s-a transformat in sfanta rastignire a ta si a familiei voastre, ati divortat atunci cand masa de Craciun a devenit, brusc, aparenta de Craciun pastrata pentru linistea parintilor, a rudelor, a vecinicilor…

Ati divortat atunci cand tu ai fost operata si ai stat in spital 2 luni si jumatate si el nu a avut timp sa vina sa stea cu tine, ati divortat definitiv, atunci cand copilul vostru, in loc sa stea cu Damian, a stat la prietena ta, pentru ca noaptea se trezea plangand de dorul tau si pentru ca el era mult prea obosit ca sa ii spuna o poveste, sau sa o ia in brate! Ati divortat atunci cand fiecare s-a mutat in dormitorul lui, cu televizorul lui..Nici macar filme comune nu mai aveati, de discutii de suflet, nici nu se mai punea problema….Ati divortat in momentul in care stateati in aceeasi casa si va priveati ca doi straini, ati divortat in momentul in care tu plangeai noaptea, singura, cu perna in brate, iar el statea si privea, in gol, pe geam… Ati divortat in momentul in care “vacantele” petrecute impreuna de ochii lumii s-au transformat in usi trantite si tipete! Ati divortat in momentul in care glumele s-au transformat in taceri de gheata, ati divortat in momentul in care privirile de oameni indragostiti s-au transformat in priviri ucigatoare! Ati divortat in momentul in care acasa s-a transformat intr-un simplu spatiu locativ!

Ati divortat atunci cand dragostea voastra s-a transformat in rutina si, mai apoi, intr-o suferinta profunda, ati divortat atunci cand tu stateai cu orele la povesti cu Ioana si Damian refuza sa vina sa imparta cu voi acele momente! Ati divortat in momentul in care va imparteati cheltuielile casei de parca erati colocatari, nu sot si sotie, ati divortat in momentul in care, timpul petrecut separat a devenit mult mai important decat timpul petrecut impreuna, atunci cand raspunsurile lui erau mai importante decat intrebarile tale, atunci cand lumea lui era total diferita de lumea ta…

Acum intelegi de ce iti spun ca semnarea actelor este doar un gest simbolic si strict legal? Si eu am fost in situatia ta! Si mie mi-a servit viata aceasta lectie si m-a facut sa inteleg ca, adevaratul divort este cel sufletesc, nu cel pronuntat de catre o instanta…Divortul legal este actul suprem de constientizare ca trebuie sa pui punct unul capitol din viata ta, sa mergi mai departe si sa iti inveti lectiile! Pana cand moartea ne va desparti? Nu cred in asta! Moartea oricum ne desparte, mai devereme sau mai tarziu, nu moartea este elementul esential, ci cum traim, cum simtim, cum intelegem viata si omul de langa noi! Cred, cu toata fiinta mea, in adevarul meu, pana cand povestile de viata ne vom desparti, pentru ca acolo este, de fapt, estenta unei relatii, in povesti, in momentele de suflet, in legatura sufleteasca si spirituala dintre doi oameni! Cand aceasta legatura sufleteasca a incetat sa mai existe, degeaba mai exista un certificat de casatorie…Nu are nicio valoare! Un certificat de casatorie este un simplu act legal care iti da niste drepturi legale asupra unor bunuri facute in comun, altfel…nu iti da nici iubire, nici comunicare, nici respect, nici legatura sufleteasca, nici pasiune….Astea le dau doar cei doi prin tot ceea ce traiesc si simt unul fata de celalalt, prin tot ceea ce construiesc impreuna, in fiecare zi, in fiecare moment, prin fiecare gest, prin fiecare cuvant!

Fiecare om, femeie sau barbat, a trecut, macar o data in viata printr-o astfel de experienta…O experienta dura, care lasa rani adanci in suflet, o lectie de viata, de care ne vom aduce aminte mereu, una care ne schimba definitiv, unii devenind ziduri mobile, iar altii devenind poate mult mai sensibili in fata mesajelor subtile pe care le trimite sufletul! Noi toti suntem Maria, noi toti invatam ca, in viata exista divorturi legale, divorturi de suflet, invatam ca, un divort nu inseamna sfarsitul lumii, dar ca, ramanerea intr-o relatie care nu ne mai implineste, o relatie in care nu ne mai regasim este cu mult mai dureroasa si asta deoacere amarul unei casnicii esuate duce la moartea noastra sufleteasca si chiar fizica!

Alexandra Mihai,

Montreal, 20 Octombrie, 2017

Advertisements