Om bogat, om sarac

         “Nu conteaza cat daruiesti, ci cat de multa dragoste pui in ceea ce daruiesti!” Maica Tereza

 

 -Tati…

 -Da, ingeras!

 – Cand este un om bogat si cand este el sarac?

 – De ce ma intrebi?

 – Asa…vreau sa inteleg!

 – Aaron, unde ai auzit vorbindu-se despre acest subiect?

–  Am auzit  copiii vorbind la gradinita desprea asta…

– Am inteles….Bine, hai, vino la tati sa stam la povesti! Iubirea mea, una dintre cele mai importante lectii pe care am invatat-o in viata mea a fost cum sa daruiesc, nu cu si din mâinile mele, ci cu si din inima mea! Am invatat ca, atunci cand daruiesti ceva unui om, ii daruiesti mai mult decat un obiect sau un ajutor financiar, ii daruiesti o parte din tine, din sufletul tau, daruiesti bucurie, daruiesti lumina, daruiesti speranta, daruiesti curaj, daruiesti  o idee frumoasa despre o lume mai buna, daruiesti incredere in oameni, in umanitate!

  Viata m-a invatat ca un om bogat este acela care isi doreste din tot sufletul sa isi ajute semenii, acela care stie sa ofere un sfat sincer, un sfat plin de iubire! Un om bogat este acela care stie sa ofere un zambet celui care se simte singur, descurajat si uitat de oameni, omului pe care viata l-a ingenuncheat! Un om bogat stie sa daruiasca povesti frumoase tuturor celor care au uitat sa mai povesteasca! Un om bogat este acela care stie sa ofere idei excelente tuturor celor care nu stiu de unde sa inceapa, acela care da oamenilor  permisiunea de a fi vulnerabili, de a fi ei insisi, de a plange, de a rade, fara sa fie judecati, fara ca acei oameni sa fie nevoiti sa isi justifice cumva emotiile, trairile, durerile sau bucuriile!

  Un om cu adevarat bogat este acela care imparte, bucuros, cu ceilalti toate cunostintele lui despre viata, despre frumosul din viata, despre ceea ce a vazut, despre ceea ce a inteles, despre ceea ce a invatat, si face acest lucru doar din dorinta de a darui o parte din el, nu pentru a se crede superior celorlalti, care, poate, nu au avut aceleasi sanse ca el! Un om bogat este acela care ofera complimente fara a astepta nimic in schimb, este acela care stie cum sa devina vocea celor nevoiasi, vocea celor neauziti! Un om bogat este acela care ofera indrumare celor care se simt pierduți, care da curaj celor care se tem, care da putere celor care se simt neputincioși, este acela care stie sa ofere ganduri bune, cuvinte frumoase si fapte nobile, acela care stie sa ofere cele mai adanci si mai frumoase sentimente si emotii, care stie sa daruiasca caldura sufleteasca celor care se simt tristi si singuri, care stie sa daruiasca timp celor care simt nevoia sa fie ascultati,  care stie sa daruiasca mancare celor infometati si apa celor insetati, care stie sa daruiasca un adapost celor care se simt ca o corabie in furtuna, care stie sa ii aline pe cei  aflati in suferinta!

  -Ce frumos…Si un om sarac?

– Un om sarac este acela care are sufletul gol, care nu stie sau nu vrea sa daruiasca nimic, nimanui, niciodata! Este acel om care doar cere, dar care nu ofera, in schimb, nimic, acel om care crede ca totul i se cuvine, care, din tot ceea ce are vrea sa tina doar pentru el! Sarac este omul care nu daruieste nici iubire, nici intelegere, nici alinare, nici intelepciune, nici zambete, nici adapost, nici speranta, nici povesti si nici trairi frumoase! Omul sarac este acela care nu face nimic din ceea ce face omul bogat!

– Deci… sarac nu esti atunci cand nu ai bani, ci, atunci cand nu ai suflet!

– Ai inteles foarte bine, puiul meu! Sufletul meu drag, tine minte ca, adevarata bogatie a unui om nu sta in ceea ce poseda, in ceea ce are in contul bancar, ci, adevarata bogatie se afla in mintea, in sufletul si in caracterul lui! Vei intalni in viata tot felul de oameni! Vei intalni oameni bogati finaciar, dar saraci spiritual si sufleteste! Vei intalni oameni care, poate, nu au un leu in buzunar, dar care au un suflet de aur! Vei intalni oameni care sunt si bogati financiar, dar si bogati sufleteste si vei intalni oameni care sunt saraci si financiar si sufleteste! Niciodata sa nu etichetezi oamenii in functie de ceea ce au, ci, in functie de ceea ce spun, de ceea ce fac, de cum se comporta cu ceilalti, de cum inteleg sau nu viata! Tine minte ca tot ceea ce un om poseda poarte pierde intr-o clipa, dar tot ceea ce este, va ramane mereu! Iubeste oamenii pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au! Daruieste cu drag, cu suflet! Daruieste nu pentru rasplata pe care ai putea sa o primesti, ci, pentru bucuria pe care o vei simti, pentru zambetul pe care il vei aduce in sufletele oamenilor, pentru bucuria de a fi OM, pentru simpla bucurie de a darui, pentru schimbarea aceste lumi care va incepe, intotdeauna, cu tine!  Daruieste, copile drag! Daruieste….

 

Alexandra Mihai,

Montreal, 26 Iunie, 2017

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. alexandramihai says:

   Va multumesc din suflet!

   Liked by 1 person

 1. Anonymous says:

  Foarte frumos , este textul propriu> ?

  Like

  1. alexandramihai says:

   Va multumesc din suflet! Da, toate textele care apar pe blogul meu http://www.alexandramihaiblog.wordpress.com sunt texte scrise de mine! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s